Hoofdsteun

Het gebeurt regelmatig dat ik ’s nachts na twaalven me in mijn fiets op weg naar huis begeef. Ik werk op onregelmatige tijden. Als ik dan rond drieën ’s ochtends op huis aan fiets en probeer iets van een acceptabele snelheid te halen, terwijl mijn lichaam eigenlijk wil slapen, kwam ik tot één groot gemis in mijn Versatile. Namelijk, geen hoofdsteun en dat terwijl ik die dan echt nodig heb.

Eerst ben ik op internet opzoek gegaan of er iets kant en klaars te koop is voor de Versatile of Orca. Op marktplaats zag ik een advertentie van een Versatile met hoofdsteun. Vervolgens de verkoper gemaild hoe die daar aan kwam. De oplossing van Just Ruis is hier onder vermeld:

Heel eenvoudig.
Neem een plastic afrastringsprikpaaltje.
Ca. 10 mm dik en dikwandig.
Aan één zijde zit een metalen pen die precies in de bovenzijde van de stoel past.
Met een phön maak je het plastic warm en buigt het in de gewenste vorm.
Zaag wat over is af en sla een dikke spijker in het afgezaagde uiteinde.
Neem wat horregaas en naai het contour van je hoofdsteun.
Draai het binnestebuiten en schuif het over de hoofdsteun.
Neem wat synthetische kussenvulling en prop er zoveel in als je prettig vind.
Duw de metalen pennen in de uiteinden van de stoel en klaar is Kees.

IMG_0255

Ik denk dat ik een verkeerd paaltje gekocht heb bij de bouwmarkt, maar hoe dan ook het ging niet helemaal naar wens. Van de week heb ik een nieuwe poging gedaan. Ik heb bij de bouwmarkt een holle aluminium buis, 10 mm, ijzeren staaf 8mm en een paar slang klemmen gekocht.

IMG_0306

 

Van de aluminium buis heb ik 5 stukken en van de ijzeren staaf 3 stukken gezaagd.

IMG_0312

Een van de ijzeren staven zo gebogen dat die de vorm van een U krijgt met in het bakje van de U een aluminium buisje. Over de opstaande randen van de U aan elke kant een aluminium staaf met metaal kit vastgezet. De ijzeren staaf trouwens met metaal verf bespoten. Vervolgens 2 lagen buis isolatie erover en deel een is klaar.

IMG_0313 IMG_0314 IMG_0315 IMG_0316

 

Voor montage aan in de fiets eerst een aluminium buis aan de boven-achterzijde gemonteerd met 2 slang klemmen. Vervolgens met 2x 2 slang klemmen (de een door de ander) een houder gecreëerd voor de hoofdsteun. Zodoende is de hoogte ook nog verstelbaar.

IMG_0317 Om te voorkomen dat de hoofdsteun naar achteren draait heb ik een extra steun, met knik, gemaakt naar halverwege de zitting. Zie foto hieronder. De aluminium buisjes zitten met 2 tie-wraps vast aan de stoel en de ijzeren gebogen staven zitten alleen aan de onderkant gekit zodat de hoofdsteun nog omhoog en naar beneden versteld kan worden.

IMG_0308

De hoogte heb ik zo afgesteld dat hij steun geeft aan de basis van mijn schedel zodat ik ook met helm goed zit. Nu nog wat nachtelijke uurtjes om te ervaren hoe het bevalt.

IMG_0307

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s